30 Mart 2015 Pazartesi

14 yaşında "mini maker" Mehmet Ali Makbuloğlu ile sohbet

14 yaşında. MIT'nin gelişmelerini ve yapay zeka konularını takip ediyor. Gençler için gönüllü liderlik okulu YGA'ya girmek için çok çalışmış, sonunda girmiş. "Hani en son toplantıda beraber şarkı söylenirken biri şarkıyı başlattı ya.." diyor, "O bendim".

Istanbul Model Uçak Kulübünde yaptığı çalışmalar var. 4 yıl piyano çalmış, bir süre basket oynamış ama sınav senesi olduğundan bu ara ikisini de bırakmış.

Tüketici elektroniği onu heyecanlandırmıyor. Onun yerine bu yeni çıkan bir sürü ürünü, kendinin de yapabileceğine inanıyor. "Geçen sene "Kaan Abi'nin" (Kaan Göksal) Turkcell Teknoloji Zirvesindeki videolarını izledim" diyor. "Onun gibi ben de izleyip, öğrenip, kendim yapabilirim!" Okulumda keşke maker atölyesi/makerspace olsa diye hayıflanan onlarca öğrenciden biri de o.

Birçok proje var aklında. Ama birini hemen yapmak istiyor: Nöbetçi eczanelerden acil hastalara ilaç transferi sağlayacak drone projesi! Bunun için piyasadaki bir drone'u inceliyor arkadaşları ile. SolidWorks öğrenmeye başlamış, tasarımını yapabilmek için. Arduino öğrenmeye başlayacak, kontrolü sağlayabilmek için. Zihninde hiçbir bariyer yok. (Bu çok önemli. Yola koyulmak için etrafınızda sizi durdurmaya çalışan birçok kural ya da kişi olacaktır. Yapacağınız işin fayda sağlayacağını düşünüyorsanız yolunuza devam edin!) Öğrenerek bunu hayata geçireceğine emin. Videolardan oldukça fazla faydalanıyor. Bizden mentorluk yapmamız için destek istiyor. Elbette keyifle yapacağız.

Mehmet Ali Makbuloğlu ile keyifli bir sohbet yapıyoruz. Önümüzdeki ayları planlayıp nasıl harekete geçebileceğimizi ve projenin prototipini ne zamana yetiştirebileceğimizi planlıyoruz. Kasım 2015'te projeyi prototip olarak hayata geçirip anlatmak istiyor. Bunun için biz de Mehmet Ali'ye elimizden gelen desteği vereceğiz.
Mehmet Ali Makbuloglu ve Makers Türkiye Kurucusu Ongun Tan
Maker olmak hayal etmekle başlar. Hayalini gerçeğe dönüştürmek ayrı bir tutku ve emek gerektiriyor. Öğrenme sürecini takip eden prototipleme dönemini verimli geçirmek, ürüne giden yolda motivasyon düşüklüğünü engelliyor. Sizin de projeleriniz varsa paylaşın. Destek isteyin. Beraber geliştirin, ve hemen bir kısmını da olsa hayata geçirin! Mehmet Ali gibi yüzlerce pırlanta gibi gencimizin daha çok yapması, üretmesi dileği ile!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder