 |
Nuri Erginer |
Bizimle iletişime geçen Nuri Erginer yazısını şöyle bitirmiş:
Bir sonraki ekonomik devrimi seyreden değil içinde olan bir ülke olmak umudu ile... Yaptıkları birçok projeden hayranlıkla haberdar olduk ve haberdar olmaktan hem gurur, hem keyif aldık. Sizlerle de paylaşalım.
Nuri, Savunma Sanayi Müşteşarlığında çalışıyor. İşi gereği de yeni teknolojileri yakından takip ediyor. Merakı ve ilgisi, onu hep yeni birşeyler yapmaya itmiş bir maker. 3-boyutlu yazıcılar ile bir beyaz eşya firmasında staj yaparken tanışmış ve o günden sonra hep konuyu yakından takip etmiş. Kendisi ve arkadaşları ile ortaya çıkardığı birçok proje var. Yaptıklarını kar amaçlı yapmıyorlar. Bu konuda kendini geliştirmek isteyen herkes ile bilgi paylaşımı yapmaya da açıklar.
 |
GnexLab ile dünya standartlarında yerli 3-boyutlu yazıcı üretiyorlar. |
Türkiye'deki en büyük projesi Gnxlab adındaki internet topluluğu. Teknolojik projeler geliştirmek isteyen insanların
bir araya gelerek, bilgi, işgücü, deneyim, yetenek ve imkanlarını birleştirmesi
ile, ortak çalışma kültürüne sahip, paylaşımcı bir platform kurmuşlar. Yüksek teknoloji
içeren projeleri hayata geçirip, toplumla paylaşmayı hedefliyorlar. En son hayata geçirdikleri proje ise Masaüstü İmalat(Mİ) adlı 3-boyutlu yazıcı. Ayrıca, GN2 adlı 240 mikron baskı kalitesinde çıktı üretebilen ilk Türk 3-boyutlu yazıcıyı yapmışlar. Şu anda da GN3 adlı 100 mikron üretim yapabilen 3-boyutlu yazıcı üzerinde çalışmalar yapıyorlar.
Nuri'nin yurtdışı gruplarla yaptığı çalışmalar da var:
CNC’lerin 3-boyutlu yazıcı olarak kullanılabileceği fikrinden yola çıkarak yazılım ve donanım içeren bir kit tasarlamış. Tamamen açık kaynak: http://cnc2printer3d.wordpress.com/ Toplamda 179.000 kullanıcının ziyaret ettiği blogda bilgi paylaşımını gerçekleştiriyorlar. Bu konuda tasarladığı kartları Seeedstudio isimli bir Çin firması kendisinin izni ile üretip satmaya başlamış
Nuri ve arkadaşları Fethi ve Firuze Gökçe ile 3-boyutlu yazıcıdan çıktı almak için model arayanlara yardımcı olmak amacıyla 3D modeller için bir arama motoru olan http://3dbility.com/ u oluşturmuşlar.
http://b9creator.com/ sitesinin sahibi Mike Joyce ile 3-boyutlu yazıcı yazılımları üzerinde çalışmalar yapmış ve ABD de satışı yapılan bu 3-boyutlu yazıcının baskı geliştirmesinde katkı sağlamış.
Sıvı reçinenin projectorden çıkan UV ışınlar ile katılaştırılması tekniği ile çalışan bir çalışması da http://3dprinterdlp.com/ sitesinde tanıtılmakta.
Nuri'ye ve ekip arkadaşlarını, gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirecekleri bu projelerden dolayı tebrik ediyoruz. Yeni proje haberlerini merakla bekliyoruz. Bu arada, kendisine İstanbul Maker Faire'de de stand sağlayacağımızı buradan duyuralım. 12-13 Kasım'da İstanbul Mini Maker Faire'i kaçırmayarak Nuri ve ekibi ile tanışma ve sohbet fırsatına da sahip olabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder